Додатоци за проширени вени

Дали сте вие ​​оној кој долго време боледува од проширени вени? Дали сте загрижени за отстранување на вашата варикоза преку операција? Ако одговорот е да, тогаш сите ваши грижи се завршени сега бидејќи може да се лекува со помош на природни додатоци кои се достапни на пазарот.

Варикозните вени се честа состојба која се карактеризира со отечени, искривени вени кои често изгледаат темно виолетова или сина.

Додека вообичаено се препорачуваат промени во животниот стил и медицински третмани, некои поединци ја истражуваат употребата на додатоци за проширени вени како потенцијална поддршка во управувањето со симптомите и промовирањето на венското здравје.

Разбирање на проширени вени

Варикозните вени се јавуваат кога вентилите во вените стануваат слаби или оштетени, предизвикувајќи крв да се собира и вените да се зголемат. Оваа состојба најчесто ги погодува нозете и може да доведе до непријатност, болка, тежина и оток.

Фактори како што се генетиката, хормоналните промени, долгото седење или стоење и дебелината можат да придонесат за развој на проширени вени.

Кои се додатоците за проширени вени?

Тоа е состојба кога циркулацијата на крвта е ограничена поради различни причини и се појавува оток во вашите вени бидејќи крвта тече наназад наместо напред и се појавува во нозете, работите и одредени други делови од вашето тело. Додатоци за проширени вени им помагаат на проширените вени да бидат под контрола или им помагаат да исчезнат на природен начин без да влијаат на внатрешниот систем на телото.

Додатоци за проширени вени се формулирани за да го промовираат венското здравје, да ја подобрат циркулацијата и да ги ублажат симптомите поврзани со проширени вени.

Како функционираат додатоците за проширени вени?

Додатоци за проширени вени содржат некои природни екстракти кои вообичаено се наоѓаат во нашето домаќинство кои ја подобруваат циркулацијата на крвта во телото. Тие се клинички одобрени и затоа немаат никакви штетни ефекти врз телото.

Состојки на додатоци за проширени вени

Некои од билните состојки со кои се направени овие додатоци вклучуваат:

 • Ѓумбир: Ја намалува појавата на проширени вени со тоа што ја подобрува циркулацијата на крвта и го намалува воспалението во телото.
 • Куркума: Ги зајакнува вените и го спречува создавањето на згрутчување во крвта и со тоа го подобрува протокот на крв.
 • Готу Кола: растителен екстракт кој помага да се зголеми циркулацијата на крвта и го спречува отокот во вените.
 • Див костен: Екстрактот од див костен содржи соединение наречено асцин, кое е опширно проучувано за неговите потенцијални придобивки во управувањето со проширени вени. Аесцинот помага во зајакнувањето на ѕидовите на крвните садови, ја подобрува циркулацијата и го намалува задржувањето на течности, а со тоа ги ублажува симптомите како болка, оток и тежина на нозете.
 • Метла за месар: Метлата на месар има долга историја на употреба во традиционалната медицина за венски заболувања. Содржи соединенија кои можат да ги стегнат крвните садови, да го намалат воспалението и да ја подобрат циркулацијата. Метлата на месар може да помогне во ублажување на симптомите поврзани со проширени вени, како што се непријатност во нозете и оток.
 • ДиосминДиосмин е флавоноидно соединение добиено од агруми. Се покажа дека го подобрува венскиот тон, го намалува воспалението и ја подобрува микроциркулацијата. Додатоците на диосмин најчесто се користат за ублажување на симптомите на проширени вени, вклучувајќи болка, оток и грчеви во нозете.
 • Хесперидин: Хесперидин е уште еден флавоноид кој работи синергистички со диосмин. Помага во зајакнување на крвните садови, намалување на воспалението и подобрување на протокот на крв. Во комбинација со диосмин, хесперидин ја подобрува ефикасноста на додатоците за проширени вени во управувањето со симптомите и промовирањето на венското здравје.
 • Витамини: Недостатокот на исхрана, исто така, предизвикува проширени вени, освен други причини како дебелината. Витамините играат многу важна улога кога станува збор за лекување на проширени вени. Витаминот А, Ц, Е, Б6 и К се нарекуваат витамини на вените соодветно.
  • Витамин Ц. Го поттикнува протокот на крв низ целото тело што го спречува воспалението во телото. Го зајакнува ѕидот на вените и ги лекува однатре. Тие исто така го штитат телото од слободните радикали.
  • Витамин Е. Корисно е да се одржува вената во добра состојба. Им помага на тромбоцитите да се залепат во страничните ѕидови на крвните садови.
  • Витамин Б. Витаминот Б се однесува на група на витамин Б комплекс, неопходни за заштита на проширените вени преку зајакнување на крвните садови.

Придобивките од додатоците за проширени вени

 • Олеснување на симптомите: Додатоци за проширени вени имаат за цел да ги ублажат симптомите поврзани со проширени вени, вклучувајќи болка, оток, грчеви во нозете и непријатност.
 • Поддршка на циркулацијата: Состојките како див костен, месарска метла, диосмин и хесперидин во додатоците за проширени вени помагаат да се подобри циркулацијата на крвта, да се намали венската конгестија и да се подобри целокупното венско здравје.
 • Подобрување на венскиот тон: Некои состојки во додатоците за проширени вени, како што се див костен и диосмин, придонесуваат за зајакнување на ѕидовите на крвните садови, а со тоа промовираат подобар венски тон и ја намалуваат појавата на проширени вени.
 • Антиоксидантна заштита: Додатоци за проширени вени кои содржат антиоксиданси, вклучително и витамин Ц, помагаат во борбата против оксидативниот стрес и ги штитат крвните садови од оштетување предизвикано од слободните радикали.
 • Природен пристап: Додатоци за проширени вени обезбедуваат потенцијален природен пристап за управување со проширени вени, дополнувајќи ги модификациите на животниот стил и медицинските интервенции.

Добрите и лошите страни на додатоците за проширени вени

Добрите страни на употребата на додатоци за проширени вени

 • Тие се лесно достапни во медицинската продавница.
 • Воопшто не се скапи.
 • Конечно, тие ја подобруваат состојбата на проширените вени без операција.

Недостатоци на употребата на додатоци за проширени вени

 • Предозирање со такви додатоци може целосно да ги оштети вените.
 • Земете совет од лекар пред да ги купите овие додатоци.
 • Потребно е време за да покажат ефект, затоа треба да се има трпение додека ги користите.

Завршни зборови

Заедно со проширените вени, треба да се одржува правилна исхрана и да се вежба умерено за да се ослободи од состојбата на вените. Пешачете многу; многу често истегнете ги нозете. Консумирајте многу вода и ослабете ако имате прекумерна тежина. Ќе добиете побрзи придобивки со користење на овие додатоци ако вршите и други активности.

Вештачките третмани како хирургија не се добра опција, затоа е подобро да се обратите за додатоци кои се сите растителни и не предизвикуваат никаква штета на другите телесни органи.

Додатоци за проширени вени може да послужат како помошни помагала во управувањето со проширени вени и промовирање на целокупното венско здравје. Иако овие додатоци може да обезбедат олеснување и поддршка, важно е да се консултирате со здравствен работник за точна дијагноза и сеопфатен план за лекување.

Модификациите на животниот стил, како што се редовно вежбање, одржување здрава тежина и избегнување на продолжено седење или стоење, треба да се комбинираат со додатоци за проширени вени за оптимално управување со оваа честа состојба.

Ги препорачувам овие додатоци за проширени вени

Споделете ја оваа страница