Додатоци за блокатори на јаглени хидрати

Јаглехидратите се еден од трите главни макронутриенти, заедно со протеините и мастите, кои се неопходни за човечкото тело. Тие се главен извор на енергија и играат клучна улога во различни физиолошки функции.

Што е внатре јаглехидрати?

Јаглехидратите се органски соединенија составени од атоми на јаглерод, водород и кислород. Тие постојат во различни форми, вклучувајќи шеќери, скроб и влакна.

 • Шеќерите се едноставни јаглехидрати кои природно може да се најдат во овошјето, зеленчукот и млечните производи, како и да се додадат во преработената храна.
 • Скробовите, од друга страна, се сложени јаглехидрати кои најчесто се наоѓаат во житарките, мешунките и клубените.
 • Влакната, исто така сложени јаглени хидрати, се наоѓаат во растителна храна како овошје, зеленчук, цели зрна и мешунки.

Што се случува кога консумирате јаглехидрати?

Кога се консумираат, јаглехидратите се разложуваат на гликоза, шеќер кој служи како примарен извор на енергија за клетките на телото. Гликозата може да се користи веднаш за производство на енергија или да се складира во црниот дроб и мускулите како гликоген за подоцнежна употреба. Јаглехидратите обезбедуваат околу 4 калории по грам.

Покрај улогата на обезбедување енергија, јаглехидратите имаат и други важни функции. Тие придонесуваат за функцијата на мозокот, помагаат во синтезата на одредени молекули во телото и го поддржуваат здравјето на варењето преку диетални влакна. Понатаму, различни типови на јаглени хидрати имаат различни ефекти врз нивото на шеќер во крвта, при што едноставните шеќери предизвикуваат побрзо зголемување на гликозата во крвта во споредба со сложените јаглехидрати.

Нутритивна вредност на јаглехидратите

Вреди да се напомене дека не сите јаглехидрати се создадени еднакви во однос на хранливата вредност. Додека цели, непреработени јаглехидрати, како што се овошјето, зеленчукот, интегралните житарки и мешунките обезбедуваат важни хранливи материи, витамини, минерали и диетални влакна, високо преработените јаглехидрати како слатки грицки, зашеќерени пијалоци, бел леб и колачи имаат тенденција да бидат пониски во хранливи материи и повисоко во додадени шеќери и нездрави масти. Затоа, важно е да се фокусирате на консумирање јаглехидрати од здрави извори како дел од добро заокружена и урамнотежена исхрана.

Зошто консумирањето јаглехидрати доведува до зголемување на телесната тежина

Конзумирањето јаглехидрати само по себе не води директно до зголемување на телесната тежина. Сепак, конзумирањето на вишок калории, вклучително и оние од јаглени хидрати, може да придонесе за зголемување на телесната тежина. Клучниот фактор во управувањето со тежината е балансот помеѓу внесот на калории и трошењето на калориите.

Еве неколку причини зошто консумирањето прекумерни јаглехидрати потенцијално може да придонесе за зголемување на телесната тежина:

 1. Калориска густина: Јаглехидратите, особено рафинираните и преработени извори како слатка храна и рафинирани житарки, може да бидат калорични. Тие можат да обезбедат значителна количина на калории во релативно мала големина на порција. Прекумерното консумирање на овие висококалорични намирници богата со јаглени хидрати може да доведе до севкупно зголемување на внесот на калории, што, доколку не се избалансира со физичка активност, може да резултира со зголемување на телесната тежина.
 2. Инсулин и складирање маснотии: Кога консумираме јаглехидрати, особено едноставни шеќери, нашето тело ослободува инсулин за да помогне во регулирањето на нивото на шеќер во крвта. Инсулинот игра улога во транспортот на гликозата од крвотокот во клетките за енергија или складирање. Ако резервите на гликоген во телото се веќе полни, вишокот на гликоза може да се претвори во маснотии и да се складира во масното ткиво, што доведува до зголемување на телесната тежина со текот на времето. Сепак, важно е да се напомене дека маснотиите во исхраната и вишокот калории од кој било макронутриент исто така може да придонесат за складирање на маснотии.
 3. Високо преработени јаглехидрати: на преработените јаглехидрати, како што се рафинираните житарки и зашеќерените закуски, често им недостасуваат влакна, витамини и минерали присутни во цели, непреработени јаглехидрати. Овие рафинирани извори имаат тенденција да бидат помалку заситувачки и може да доведат до прејадување поради нивната пониска хранлива вредност. Дополнително, тие можат да предизвикаат брзи скокови на нивото на шеќер во крвта, проследено со последователни несреќи, што доведува до зголемен глад и желба, што може да придонесе за прејадување и зголемување на телесната тежина.
 4. Безумно јадење: Храната богата со јаглени хидрати, особено оние со додадени шеќери и нездрави масти, може да бидат многу вкусни и да создаваат зависност. Конзумирањето на овие намирници безумно, без да се обрне внимание на големината на порциите или севкупниот внес на калории, може да доведе до прекумерна потрошувачка на калории и потенцијално зголемување на телесната тежина.

Јаглехидратите, особено сложените јаглехидрати од цели зрна, овошје, зеленчук и мешунки, се суштински дел од урамнотежена исхрана. Тие обезбедуваат важни хранливи материи, влакна и енергија за телото. Умереноста, контролата на порциите и изборот на здрави извори на јаглени хидрати се клучни за одржување на здрава тежина и целокупна благосостојба. Урамнотежената исхрана која вклучува разновидна храна богата со хранливи материи, редовна физичка активност и внимателни практики за исхрана се клучни компоненти за управување со тежината.

Додатоци за блокирање на јаглени хидрати за управување со тежината

Додатоците за блокирање на јаглени хидрати се здобија со популарност како потенцијална помош за управување со тежината преку инхибиција на апсорпцијата на јаглени хидрати во исхраната. Овие додатоци нудат неинвазивен пристап за контролирање на внесот на јаглени хидрати и промовирање на урамнотежена исхрана.

Како функционираат додатоците за блокирање на јаглени хидрати

Додатоци за блокирање на јаглени хидрати работат со таргетирање на ензимите одговорни за разградување на сложените јаглени хидрати во поедноставни шеќери за апсорпција. Овие додатоци често содржат состојки кои ја инхибираат активноста на овие ензими, а со тоа ја намалуваат апсорпцијата на јаглени хидрати и како резултат на скокот на нивото на шеќер во крвта.

Една клучна состојка која се наоѓа во додатоците за блокирање на јаглени хидрати е екстрактот од бел бубрег, кој содржи фазоламин. Што е фазоламин?

Фазеоламинот е ензимски инхибитор кој го блокира дејството на алфа-амилазата, ензим одговорен за разградување на сложените јаглехидрати. Со инхибиција на алфа-амилаза, апсорпцијата на јаглени хидрати се намалува, а помалку калории од јаглехидратите се апсорбираат од телото.

Дополнително, некои додатоци за блокирање на јаглени хидрати може да вклучуваат состојки како што се екстракт од зелен чај, хром пиколинат и екстракт од цимет. Екстрактот од зелен чај и екстрактот од цимет се поврзани со регулирање на нивото на шеќер во крвта и подобрување на чувствителноста на инсулин. Хром пиколинат го поддржува метаболизмот на јаглени хидрати и масти, потенцијално помагајќи во управувањето со тежината.

Состојки на додатоците за блокирање на јаглени хидрати

Додатоци за блокирање на јаглени хидрати обично содржат различни состојки кои имаат за цел да го инхибираат варењето и апсорпцијата на јаглени хидрати. Најчестите состојки кои се наоѓаат во овие додатоци вклучуваат:

 1. Екстракт од бел бубрежен грав: Овој екстракт содржи фазоламин, кој е ензимски инхибитор кој го блокира дејството на алфа-амилазата. Алфа-амилазата е одговорна за разградување на сложените јаглехидрати во поедноставни шеќери. Со инхибиција на овој ензим, екстрактот од бел бубрег помага да се намали апсорпцијата на јаглени хидрати.
 2. Екстракт од Gymnema Sylvestre: Gymnema Sylvestre е билка која традиционално се користи во ајурведската медицина. Содржи соединенија кои можат да помогнат во намалувањето на апсорпцијата на шеќери од цревата, а со тоа помагаат во управувањето со нивото на шеќер во крвта.
 3. Екстракт од зелен чај: Екстрактот од зелен чај е богат со катехини, особено со епигалокатехин галат (EGCG), кој е поврзан со различни здравствени придобивки. EGCG може да помогне во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и да ја подобри чувствителноста на инсулин, потенцијално намалувајќи го влијанието на јаглехидратите врз шеќерот во крвта и промовирајќи го управувањето со тежината.
 4. Хром Пиколинат: Хромот е минерал во трагови кој игра улога во метаболизмот на јаглени хидрати и масти. Хром пиколинат е популарна форма на хром што се користи во додатоците. Може да помогне во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, да ја подобри чувствителноста на инсулин и да ја поддржи употребата на јаглени хидрати од телото.
 5. Екстракт од цимет: циметот е зачин кој е проучен за неговите потенцијални придобивки во управувањето со нивото на шеќер во крвта. Тоа може да помогне да се подобри чувствителноста на инсулин и да се намали брзината со која јаглехидратите се апсорбираат, а со тоа ги поддржува напорите за управување со тежината.
 6. Инхибитори на алфа-глукозидаза: Овие инхибитори, како што е акарбозата, се фармацевтски супстанции кои го блокираат дејството на ензимите вклучени во варењето на јаглени хидрати. Тие делуваат така што ја одложуваат апсорпцијата на јаглехидратите од цревата, а со тоа го намалуваат влијанието на јаглехидратите врз нивото на шеќер во крвта.

Ефикасност на додатоците за блокатори на јаглени хидрати

Додатоци за блокирање на јаглени хидрати покажаа ветувачки резултати во поддршката на напорите за управување со тежината преку намалување на апсорпцијата на јаглени хидрати во исхраната. Иако индивидуалните искуства може да варираат, овие додатоци се пофалени за нивниот потенцијал да го контролираат нивото на шеќер во крвта, да промовираат ситост и да придонесат за губење на тежината кога се користат заедно со урамнотежена исхрана и редовно вежбање.

Не заборавајте да изберете реномирани брендови и производи кога размислувате за додатоци за блокирање на јаглени хидрати. Побарајте додатоци кои биле подложени на тестирање на квалитетот и се придржуваат до регулаторните стандарди. Читањето на прегледите на клиентите и консултацијата со здравствените работници, исто така, може да обезбеди вредни сознанија за ефективноста и безбедноста на одредени додатоци.

Придобивките од додатоците за блокирање на јаглени хидрати

 1. Регулирани нивоа на шеќер во крвта: Додатоци за блокирање на јаглени хидрати може да помогнат да се стабилизира нивото на шеќер во крвта со намалување на апсорпцијата на јаглени хидрати, што може да биде корисно за лицата со дијабетес или за оние кои сакаат да го контролираат нивото на шеќер во крвта.
 2. Намален калориски внес: со инхибиција на апсорпцијата на јаглени хидрати, овие додатоци можат да придонесат за намалување на вкупниот внес на калории, помагајќи ги напорите за управување со тежината и промовирајќи калориски дефицит.
 3. Засилено губење на тежината: Кога се комбинираат со урамнотежена исхрана и редовно вежбање, додатоците за блокирање на јаглени хидрати можат да ги поддржат целите за губење на тежината со ограничување на влијанието на јаглехидратите врз внесот на калории.
 4. Контрола на апетитот: Додатоци за блокирање на јаглени хидрати може да промовираат чувство на ситост и ситост, помагајќи им на поединците да го контролираат својот апетит и желбата за храна богата со јаглени хидрати.

Добрите и лошите страни на додатоците за блокатори на јаглени хидрати

Додатоци за блокирање на јаглени хидрати се здобија со популарност како потенцијална помош во управувањето со тежината. Сепак, важно е да се земат предвид и потенцијалните придобивки и недостатоци пред да се одлучите да ги користите. Еве неколку добрите и лошите страни на додатоците за блокирање на јаглени хидрати:

Добрите страни на додатоците за блокатори на јаглени хидрати

 1. Контрола на шеќер во крвта: Додатоци за блокирање на јаглени хидрати може да помогнат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта со намалување на апсорпцијата на јаглени хидрати. Ова може да биде корисно за лица со дијабетес или за оние кои сакаат да го контролираат нивото на шеќер во крвта.
 2. Поддршка за управување со тежината: Со инхибиција на апсорпцијата на јаглени хидрати, овие додатоци потенцијално можат да придонесат за напорите за губење на тежината. Тие можат да помогнат во намалувањето на вкупниот внес на калории со ограничување на влијанието на јаглехидратите врз потрошувачката на калории.
 3. Контрола на апетитот: Додатоци за блокирање на јаглени хидрати може да промовираат чувство на ситост и ситост, помагајќи им на поединците да го контролираат својот апетит и желбата за храна богата со јаглени хидрати. Ова може да биде особено корисно за оние кои се борат со прејадување или емоционално јадење.
 4. Погодност: Додатоците за блокирање на јаглени хидрати нудат погодна опција за поединци кои сакаат да управуваат со нивниот внес на јаглени хидрати без строго да се придржуваат до специфичните планови за исхрана или да ги бројат јаглехидратите.

Недостатоци на додатоците за блокатори на јаглени хидрати

 1. Ограничена ефикасност: Ефективноста на додатоците за блокирање на јаглени хидрати може да варира помеѓу поединци. Додека некои луѓе може да доживеат позитивни ефекти, други можеби нема да видат значителни промени во контролата на тежината или шеќерот во крвта.
 2. Недостатоци на хранливи материи: Ограничувањето на апсорпцијата на јаглени хидрати, исто така, може да го ограничи внесот на важни хранливи материи кои се наоѓаат во храната богата со јаглени хидрати, како што се влакна, витамини и минерали. Неопходно е да се осигурате дека другите аспекти на исхраната се добро избалансирани за да се избегнат потенцијалните недостатоци на хранливи материи.
 3. Потенцијални несакани ефекти: Додатоци за блокирање на јаглени хидрати може да предизвикаат дигестивни проблеми како што се надуеност, гасови или дијареа. Овие несакани ефекти може да се појават поради променетото варење и апсорпцијата на јаглехидратите во цревата.
 4. Зависност и потпирање: Потпирањето исклучиво на додатоците за блокирање на јаглени хидрати може да создаде чувство на зависност, што ќе доведе до избегнување на учење здрави навики во исхраната и потпирање на додатоци за управување со тежината.
 5. Индивидуална варијабилност: Одговорот на додатоците за блокирање на јаглени хидрати може да варира од личност до личност. Факторите како што се генетиката, метаболизмот и целокупната исхрана и начин на живот играат значајна улога во тоа како телото реагира на овие додатоци.

Заклучок

Додатоци за блокирање на јаглени хидрати нудат природно решение за поединци кои сакаат да управуваат со тежината преку инхибирање на апсорпцијата на јаглени хидрати. Со намалување на влијанието на јаглехидратите врз внесот на калории, овие додатоци можат да ја поддржат контролата на шеќерот во крвта, да придонесат за напорите за губење на тежината и да промовираат балансиран пристап кон исхраната.

Ги препорачувам овие додатоци за блокатори на јаглени хидрати

Споделете ја оваа страница

5 одговори на „Додатоци за блокатори на јаглени хидрати

 1. Денис

  Се чини дека правите некој карактеристичен трик. Исто така, содржините се ремек дело. направивте прекрасна задача во оваа тема!

 2. камшиче

  Што е до сите, како е целата работа, мислам дека секој добива
  повеќе од оваа веб-локација, а вашите погледи се добри за новите корисници.

 3. деканот

  Здраво! Дали би ви пречело ако го споделам вашиот блог со мојата група на Твитер? Има многу луѓе за кои мислам дека навистина би уживале во вашата содржина за јаглехидратите и како да ги блокирате. Ве молам известете ме. Ви благодарам