Suplemente bllokues të karbohidrateve

Karbohidratet janë një nga tre makronutrientët kryesorë, së bashku me proteinat dhe yndyrnat, që janë thelbësore për trupin e njeriut. Ato janë burimi kryesor i energjisë dhe luajnë një rol vendimtar në funksione të ndryshme fiziologjike.

Çfarë është brenda karbohidrateve?

Karbohidratet janë komponime organike të përbëra nga atomet e karbonit, hidrogjenit dhe oksigjenit. Ato ekzistojnë në forma të ndryshme, duke përfshirë sheqerna, niseshte dhe fibra.

 • Sheqernat janë karbohidrate të thjeshta që mund të gjenden natyrshëm në fruta, perime dhe produkte të qumështit, si dhe mund të shtohen në ushqimet e përpunuara.
 • Niseshteja, nga ana tjetër, janë karbohidrate komplekse që gjenden zakonisht në drithëra, bishtajore dhe zhardhokët.
 • Fibrat, gjithashtu një karbohidrat kompleks, gjenden në ushqimet me bazë bimore si frutat, perimet, drithërat dhe bishtajoret.

Çfarë ndodh kur konsumoni karbohidrate?

Kur konsumohen, karbohidratet ndahen në glukozë, një sheqer që shërben si burimi kryesor i energjisë për qelizat e trupit. Glukoza mund të përdoret menjëherë për prodhimin e energjisë ose të ruhet në mëlçi dhe muskuj si glikogjen për përdorim të mëvonshëm. Karbohidratet japin rreth 4 kalori për gram.

Përveç rolit të tyre për të siguruar energji, karbohidratet kanë funksione të tjera të rëndësishme. Ato kontribuojnë në funksionin e trurit, ndihmojnë në sintezën e molekulave të caktuara në trup dhe mbështesin shëndetin e tretjes përmes fibrave dietike. Për më tepër, lloje të ndryshme të karbohidrateve kanë efekte të ndryshme në nivelet e sheqerit në gjak, me sheqerna të thjeshta që shkaktojnë një rritje më të shpejtë të glukozës në gjak në krahasim me karbohidratet komplekse.

Vlera ushqyese e karbohidrateve

Vlen të theksohet se jo të gjitha karbohidratet krijohen të barabarta për nga vlera ushqyese. Ndërsa karbohidratet e plota, të papërpunuara si frutat, perimet, drithërat dhe bishtajoret ofrojnë lëndë ushqyese të rëndësishme, vitamina, minerale dhe fibra dietike, karbohidratet shumë të përpunuara si ushqimet me sheqer, pijet me sheqer, buka e bardhë dhe pastat priren të jenë më të ulëta në lëndë ushqyese dhe më të larta në sheqerna të shtuara dhe yndyrna të pashëndetshme. Prandaj, është e rëndësishme të përqendroheni në konsumimin e karbohidrateve nga burime të shëndetshme si pjesë e një diete të plotë dhe të ekuilibruar.

Pse konsumimi i karbohidrateve çon në shtim në peshë

Konsumimi i karbohidrateve në vetvete nuk çon drejtpërdrejt në shtim në peshë. Megjithatë, konsumimi i tepërt i kalorive, duke përfshirë ato nga karbohidratet, mund të kontribuojë në shtimin e peshës. Faktori kryesor në menaxhimin e peshës është ekuilibri midis marrjes së kalorive dhe shpenzimit të kalorive.

Këtu janë disa arsye pse konsumimi i tepërt i karbohidrateve mund të kontribuojë në shtimin e peshës:

 1. Dendësia kalorike: Karbohidratet, veçanërisht burimet e rafinuara dhe të përpunuara si ushqimet me sheqer dhe drithërat e rafinuara, mund të jenë të dendura me kalori. Ato mund të ofrojnë një sasi të konsiderueshme të kalorive në një sasi relativisht të vogël shërbimi. Konsumimi i tepërt i këtyre ushqimeve të pasura me karbohidrate me kalori të lartë mund të çojë në një rritje të përgjithshme të marrjes së kalorive, e cila, nëse nuk balancohet nga aktiviteti fizik, mund të rezultojë në shtim në peshë.
 2. Ruajtja e insulinës dhe yndyrës: Kur konsumojmë karbohidrate, veçanërisht sheqerna të thjeshta, trupi ynë lëshon insulinë për të ndihmuar në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Insulina luan një rol në transportimin e glukozës nga qarkullimi i gjakut në qeliza për energji ose ruajtje. Nëse rezervat e glikogjenit të trupit janë tashmë plot, glukoza e tepërt mund të shndërrohet në yndyrë dhe të ruhet në indin dhjamor, duke çuar në shtim në peshë me kalimin e kohës. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se yndyra dietike dhe kaloritë e tepërta nga çdo makronutrient mund të kontribuojnë gjithashtu në ruajtjen e yndyrës.
 3. Karbohidratet shumë të përpunuara: Karbohidratet e përpunuara, të tilla si drithërat e rafinuara dhe ushqimet me sheqer, shpesh u mungojnë fibrat, vitaminat dhe mineralet e pranishme në karbohidratet e plota, të papërpunuara. Këto burime të rafinuara priren të jenë më pak të ngopura dhe mund të çojnë në mbingrënie për shkak të vlerës së tyre më të ulët ushqyese. Për më tepër, ato mund të shkaktojnë rritje të shpejtë të niveleve të sheqerit në gjak, të ndjekura nga përplasje të mëvonshme, duke çuar në rritjen e urisë dhe dëshirave, të cilat mund të kontribuojnë në mbingrënie dhe shtim në peshë.
 4. Ushqimi pa mend: Ushqimet e pasura me karbohidrate, veçanërisht ato me sheqer të shtuar dhe yndyrna të pashëndetshme, mund të jenë shumë të shijshme dhe të varura. Konsumimi i pamenduar i këtyre ushqimeve, pa i kushtuar vëmendje madhësisë së porcioneve ose marrjes së përgjithshme të kalorive, mund të çojë në konsum të tepruar të kalorive dhe shtim të mundshëm në peshë.

Karbohidratet, veçanërisht karbohidratet komplekse nga drithërat, frutat, perimet dhe bishtajoret, janë një pjesë thelbësore e një diete të ekuilibruar. Ato ofrojnë lëndë ushqyese, fibra dhe energji të rëndësishme për trupin. Moderimi, kontrolli i porcioneve dhe zgjedhja e burimeve të shëndetshme të karbohidrateve janë çelësi për të mbajtur një peshë të shëndetshme dhe mirëqenie të përgjithshme. Një dietë e ekuilibruar që përfshin një shumëllojshmëri ushqimesh të pasura me lëndë ushqyese, aktivitet fizik të rregullt dhe praktika të kujdesshme të të ngrënit janë komponentë thelbësorë të menaxhimit të peshës.

Suplemente bllokuese të karbohidrateve për menaxhimin e peshës

Suplementet bllokues të karbohidrateve kanë fituar popullaritet si një ndihmë e mundshme për menaxhimin e peshës duke penguar përthithjen e karbohidrateve dietike. Këto suplemente ofrojnë një qasje jo-invazive për të kontrolluar marrjen e karbohidrateve dhe për të promovuar një dietë të ekuilibruar.

Si funksionojnë suplementet bllokues të karbohidrateve

Suplementet bllokues të karbohidrateve funksionojnë duke synuar enzimat përgjegjëse për zbërthimin e karbohidrateve komplekse në sheqerna më të thjeshta për përthithje. Këto suplemente shpesh përmbajnë përbërës që pengojnë aktivitetin e këtyre enzimave, duke reduktuar kështu përthithjen e karbohidrateve dhe rritjen që rezulton në nivelet e sheqerit në gjak.

Një përbërës kyç që gjendet në suplementet që bllokojnë karbohidratet është ekstrakti i fasules së bardhë, i cili përmban fazaolaminë. Çfarë është fazaolamina?

Fazeolamina është një frenues enzimë që bllokon veprimin e alfa-amilazës, një enzimë përgjegjëse për zbërthimin e karbohidrateve komplekse. Duke frenuar alfa-amilazën, përthithja e karbohidrateve zvogëlohet dhe më pak kalori nga karbohidratet absorbohen nga trupi.

Për më tepër, disa suplemente që bllokojnë karbohidratet mund të përfshijnë përbërës të tillë si ekstrakti i çajit jeshil, pikolinati i kromit dhe ekstrakti i kanellës. Ekstrakti i çajit jeshil dhe ekstrakti i kanellës janë shoqëruar me rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës. Pikolinati i kromit mbështet metabolizmin e karbohidrateve dhe yndyrave, duke ndihmuar potencialisht në menaxhimin e peshës.

Përbërësit e suplementeve bllokues të karbohidrateve

Suplementet bllokues të karbohidrateve zakonisht përmbajnë përbërës të ndryshëm që synojnë të pengojnë tretjen dhe thithjen e karbohidrateve. Përbërësit më të zakonshëm që gjenden në këto suplemente përfshijnë:

 1. Ekstrakt i fasules së bardhë të veshkave: Ky ekstrakt përmban fazaolamin, e cila është një frenues enzimë që bllokon veprimin e alfa-amilazës. Alfa-amilaza është përgjegjëse për zbërthimin e karbohidrateve komplekse në sheqerna më të thjeshta. Duke frenuar këtë enzimë, ekstrakti i fasules së bardhë ndihmon në uljen e përthithjes së karbohidrateve.
 2. Ekstrakt Gymnema Sylvestre: Gymnema sylvestre është një barishte që është përdorur tradicionalisht në mjekësinë Ayurvedic. Ai përmban komponime që mund të ndihmojnë në reduktimin e përthithjes së sheqernave nga zorrët, duke ndihmuar kështu në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak.
 3. Ekstrakti i çajit jeshil: Ekstrakti i çajit jeshil është i pasur me katekina, veçanërisht epigallocatechin gallate (EGCG), i cili është shoqëruar me përfitime të ndryshme shëndetësore. EGCG mund të ndihmojë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe në përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës, duke reduktuar potencialisht ndikimin e karbohidrateve në sheqerin në gjak dhe duke promovuar menaxhimin e peshës.
 4. Krom Picolinate: Kromi është një mineral gjurmë që luan një rol në metabolizmin e karbohidrateve dhe yndyrave. Pikolinati i kromit është një formë e njohur e kromit që përdoret në suplemente. Mund të ndihmojë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak, të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe të mbështesë përdorimin e karbohidrateve nga trupi.
 5. Ekstrakti i kanellës: Kanella është një erëz që është studiuar për përfitimet e saj të mundshme në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak. Mund të ndihmojë në përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës dhe të zvogëlojë shkallën në të cilën karbohidratet përthithen, duke mbështetur kështu përpjekjet për menaxhimin e peshës.
 6. Frenuesit e alfa-glukozidazës: Këta frenues, si akarboza, janë substanca farmaceutike që bllokojnë veprimin e enzimave të përfshira në tretjen e karbohidrateve. Ato funksionojnë duke vonuar përthithjen e karbohidrateve nga zorrët, duke reduktuar kështu ndikimin e karbohidrateve në nivelet e sheqerit në gjak.

Efikasiteti i suplementeve të bllokuesit të karbohidrateve

Suplementet bllokues të karbohidrateve kanë treguar rezultate premtuese në mbështetjen e përpjekjeve për menaxhimin e peshës duke reduktuar përthithjen e karbohidrateve dietike. Ndërsa përvojat individuale mund të ndryshojnë, këto suplemente janë vlerësuar për potencialin e tyre për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak, për të nxitur ngopjen dhe për të kontribuar në humbjen e peshës kur përdoren së bashku me një dietë të ekuilibruar dhe stërvitje të rregullt.

Mos harroni të zgjidhni markat dhe produktet me reputacion kur merrni parasysh suplementet që bllokojnë karbohidratet. Kërkoni suplemente që i janë nënshtruar testimit të cilësisë dhe i përmbahen standardeve rregullatore. Leximi i rishikimeve të klientëve dhe konsultimi me profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të sigurojë gjithashtu njohuri të vlefshme për efektivitetin dhe sigurinë e suplementeve specifike.

Përfitimet e suplementeve bllokues të karbohidrateve

 1. Nivelet e rregulluara të sheqerit në gjak: Suplementet që bllokojnë karbohidratet mund të ndihmojnë në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak duke reduktuar përthithjen e karbohidrateve, gjë që mund të jetë e dobishme për individët me diabet ose ata që kërkojnë të menaxhojnë nivelet e sheqerit në gjak.
 2. Marrja e reduktuar e kalorive: Duke penguar përthithjen e karbohidrateve, këto suplemente mund të kontribuojnë në një ulje të marrjes së përgjithshme të kalorive, duke ndihmuar përpjekjet për menaxhimin e peshës dhe duke promovuar një deficit kalori.
 3. Rritja e humbjes së peshës: Kur kombinohet me një dietë të ekuilibruar dhe stërvitje të rregullt, suplementet bllokues të karbohidrateve mund të mbështesin qëllimet e humbjes së peshës duke kufizuar ndikimin e karbohidrateve në marrjen e kalorive.
 4. Kontrolli i oreksit: Suplementet që bllokojnë karbohidratet mund të nxisin ndjenjën e ngopjes dhe ngopjes, duke ndihmuar individët të kontrollojnë oreksin dhe dëshirat e tyre për ushqime me karbohidrate të larta.

Të mirat dhe të këqijat e suplementeve të bllokuesit të karbohidrateve

Suplementet që bllokojnë karbohidratet kanë fituar popullaritet si një ndihmë e mundshme në menaxhimin e peshës. Sidoqoftë, është e rëndësishme të merren parasysh përfitimet dhe disavantazhet e mundshme përpara se të vendosni t'i përdorni ato. Këtu janë disa të mirat dhe të këqijat e suplementeve që bllokojnë karbohidratet:

Përparësitë e suplementeve të bllokuesit të karbohidrateve

 1. Kontrolli i sheqerit në gjak: Suplementet që bllokojnë karbohidratet mund të ndihmojnë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak duke reduktuar përthithjen e karbohidrateve. Kjo mund të jetë e dobishme për individët me diabet ose ata që kërkojnë të menaxhojnë nivelet e sheqerit në gjak.
 2. Mbështetje për menaxhimin e peshës: Duke penguar përthithjen e karbohidrateve, këto suplemente mund të kontribuojnë potencialisht në përpjekjet për humbje peshe. Ato mund të ndihmojnë në reduktimin e marrjes së përgjithshme të kalorive duke kufizuar ndikimin e karbohidrateve në konsumin e kalorive.
 3. Kontrolli i oreksit: Suplementet që bllokojnë karbohidratet mund të nxisin ndjenjën e ngopjes dhe ngopjes, duke ndihmuar individët të kontrollojnë oreksin dhe dëshirat e tyre për ushqime me karbohidrate të larta. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme për ata që luftojnë me ngrënien e tepërt ose të ngrënit emocional.
 4. Komoditeti: Suplementet bllokues të karbohidrateve ofrojnë një mundësi të përshtatshme për individët që duan të menaxhojnë marrjen e tyre të karbohidrateve pa iu përmbajtur rreptësisht planeve specifike diete ose duke numëruar karbohidratet.

Disavantazhet e suplementeve të bllokuesit të karbohidrateve

 1. Efikasiteti i kufizuar: Efektiviteti i suplementeve bllokues të karbohidrateve mund të ndryshojë midis individëve. Ndërsa disa njerëz mund të përjetojnë efekte pozitive, të tjerët mund të mos shohin ndryshime të rëndësishme në kontrollin e peshës ose sheqerit në gjak.
 2. Mangësitë e lëndëve ushqyese: Kufizimi i përthithjes së karbohidrateve mund të kufizojë gjithashtu marrjen e lëndëve ushqyese të rëndësishme që gjenden në ushqimet e pasura me karbohidrate, të tilla si fibra, vitamina dhe minerale. Është thelbësore të sigurohet që aspektet e tjera të dietës janë të balancuara mirë për të shmangur mangësitë e mundshme të lëndëve ushqyese.
 3. Efektet anësore të mundshme: Suplementet që bllokojnë karbohidratet mund të shkaktojnë probleme të tretjes si fryrje, gazra ose diarre. Këto efekte anësore mund të ndodhin për shkak të tretjes dhe përthithjes së ndryshuar të karbohidrateve në zorrë.
 4. Varësia dhe mbështetja: Mbështetja vetëm në suplementet që bllokojnë karbohidratet mund të krijojë një ndjenjë varësie, duke çuar në shmangien e të mësuarit të zakoneve të shëndetshme të të ushqyerit dhe duke u mbështetur në suplemente për menaxhimin e peshës.
 5. Ndryshueshmëria individuale: Përgjigja ndaj suplementeve të bllokimit të karbohidrateve mund të ndryshojë nga personi në person. Faktorë të tillë si gjenetika, metabolizmi dhe dieta e përgjithshme dhe mënyra e jetesës luajnë një rol të rëndësishëm në mënyrën se si trupi reagon ndaj këtyre suplementeve.

konkluzioni

Suplementet bllokues të karbohidrateve ofrojnë një zgjidhje natyrale për individët që kërkojnë të menaxhojnë peshën duke penguar përthithjen e karbohidrateve. Duke reduktuar ndikimin e karbohidrateve në marrjen e kalorive, këto suplemente mund të mbështesin kontrollin e sheqerit në gjak, të kontribuojnë në përpjekjet për humbje peshe dhe të promovojnë një qasje të ekuilibruar ndaj të ushqyerit.

Unë rekomandoj këto suplemente bllokues të karbohidrateve

Ndani këtë faqe

5 përgjigjet në "Suplemente bllokues të karbohidrateve

 1. Denis

  Duket se po bëni ndonjë mashtrim të veçantë. Gjithashtu, përmbajtja është kryevepër. ju keni bërë një detyrë të mrekullueshme në këtë temë!

 2. kamxhik

  Çfarë varet nga të gjithë, si është e gjithë puna, mendoj se të gjithë po e marrin
  më shumë nga kjo faqe interneti dhe pikëpamjet tuaja janë të mira për përdoruesit e rinj.

 3. dekani

  Përshëndetje! A do ta kishit problem nëse e ndaj blogun tuaj me grupin tim në Twitter? Ka shumë njerëz që mendoj se do të kënaqeshin vërtet me përmbajtjen tuaj në lidhje me karbohidratet dhe si t'i bllokoni ato. Ju lutem më njoftoni. Faleminderit

  1. Shqyrtime të suplementeve shëndetësore Autori i postimit

   Po, sigurisht që mund ta ndani këtë informacion midis abonentëve tuaj!