Додатоци за издржливост

На спортистите им е потребно високо ниво на сила и издржливост што е можно само по долг период на тренирање и правилна исхрана. Барањата на телото на таквите спортисти се повеќе од просечни и многу е важно да се одржува тоа тело бидејќи сработеното е исто така во поголема мера.

Спортистите на издржливост поминуваат долги часови на континуирани спортски активности, од следење 50-60 милји до тешко пливање и трчање на далечина. Тренингот бара целокупна благосостојба на спортистот од физичко и ментално ниво.

Што се додатоци за издржливост?

Додатоците за издржливост помагаат во водење на здрав живот со одржување на целокупната рамнотежа на потребите на телото. Сите овие работи функционираат како гориво за телото и му помагаат да останат во форма дури и по тешките тренинзи.

Додатоците за издржливост се популарни меѓу спортистите и фитнес ентузијастите кои се обидуваат да ја подобрат својата издржливост, издржливост и севкупни перформанси за време на долги физички активности.

Список на соединенија пронајдени во додатоците за издржливост

 1. Железо - Анемијата е многу честа кај спортистите во споредба со обичните луѓе, бидејќи тие губат огромна количина на пот постојано со часови. Затоа, важно е да ја одржувате вредноста на железото во вашето тело со консумирање храна богата со железо. Сепак, количината на конзумирање на железо мора да се зема под надзор на лекар бидејќи поголемата количина може да биде штетна.
 2. Натриум фосфат - За да се зголеми аеробниот капацитет и времето потребно од црвените крвни зрнца за да се пренесе кислородот до мускулите, натриум фосфатот се користи како важен додаток за издржливост.
 3. Протеин од сурутка - протеинот од сурутка главно го користат бодибилдерите, но може да обезбеди одлични резултати и кај спортистите за издржливост. Протеинот од сурутка е најдобриот абсорбент меѓу другите протеини и помага во итно консумирање на сесиите за вежбање и стимулирање на синтезата на протеините. Ова помага да се поправат оштетувањата на мускулите и да се зголеми ефикасноста на мускулите.
 4. Витамин Б – додека вежбаат, спортистите треба да метаболизираат добра количина на јаглени хидрати за да обезбедат енергија за работата на телото. Витамините од типот Б помагаат во корекција на метаболизмот на јаглехидратите. Човек мора да има соодветна количина на витамини Б бидејќи нивниот недостаток може да предизвика проблеми со метаболизмот на јаглени хидрати.
 5. Екстракт од цреша од курва Montmorency – Тоа е важен антиоксиданс кој може да помогне во зајакнувањето на перформансите на издржливоста со намалување на оштетувањето на мускулите и воспалението предизвикано од тешки физички активности.
 6. Протеини - тие се важна компонента во животот на спортистот бидејќи се занимаваат со тешки вежби. Протеините му помагаат на телото да ја добие потребната енергија.
 7. Креатин монохидрат - помага да се намали времето за опоравување и да се зголеми излезната моќност. Ова резултира со добри подобрувања во брзината, моќноста и квалитетот на работа.
 8. Кофеин - Кофеинот најчесто го користат спортистите за издржливост за да ги подобрат своите перформанси. Тоа помага да се направат подносливи подолгите тренинзи. Потрошувачката на кофеин го зголемува нивото на енергија во телото и им помага на спортистите да имаат подобри перформанси.

Видови додатоци за издржливост

Додатоци за издржливост опфаќаат различни производи формулирани за поддршка на издржливоста, одложување на заморот и подобрување на перформансите за време на активностите за издржливост. Еве неколку вообичаени типови на додатоци за издржливост:

 1. Енергетски гелови и џвакање: Овие преносливи и лесно сварливи производи често содржат комбинација од јаглени хидрати, електролити, а понекогаш и кофеин, обезбедувајќи брз извор на енергија за време на долготрајните активности.
 2. Надополнување на електролити: Додатоци на електролити, како што се таблети или прашоци, помагаат да се надополнат виталните минерали како натриум, калиум, магнезиум и калциум изгубени преку потта. Одржувањето на балансот на електролити е од клучно значење за оптимална хидратација и мускулна функција.
 3. BCAA додатоци: Амино киселините со разгранет ланец (BCAA) се есенцијални амино киселини кои можат да бидат корисни за спортистите за издржливост. BCAA помага да се намали распаѓањето на мускулните протеини за време на продолжено вежбање, обезбедувајќи дополнителен извор на гориво за мускулите.
 4. Засилувачи на азотен оксид: Додатоци на азотен оксид, кои често содржат состојки како аргинин или цитрулин, имаат за цел да го зголемат протокот на крв и доставувањето кислород до мускулите, потенцијално да ја зајакнат издржливоста и да го намалат заморот.
 5. Додатоци на карнитин: Карнитинот игра улога во енергетскиот метаболизам и транспортот на масни киселини во клетките за гориво. Додатоците на карнитин може да помогнат во оптимизирање на искористувањето на мастите како извор на енергија за време на активностите за издржливост.

Придобивките од додатоците за издржливост

Додатоците за издржливост нудат неколку потенцијални придобивки за спортистите и поединците кои се занимаваат со продолжени физички активности. Еве неколку клучни предности:

 1. Зголемена издржливост и перформанси: додатоците за издржливост можат да обезбедат лесно достапен извор на енергија за време на долготрајните активности, помагајќи да се одложи почетокот на заморот и да се одржат нивоата на перформанси.
 2. Оптимална хидратација и рамнотежа на електролити: Додатоците на електролити помагаат во одржувањето на соодветна хидратација и баланс на електролити, спречувајќи дехидрација, грчеви во мускулите и одржување на севкупните перформанси и издржливост.
 3. Одложен мускулен замор: Одредени додатоци, како што се BCAA, можат да помогнат во намалувањето на распаѓањето на мускулните протеини за време на продолжено вежбање, потенцијално одложувајќи го заморот на мускулите и подобрување на издржливоста.
 4. Подобрен проток на крв и испорака на кислород: Засилувачите со азотен оксид може да помогнат во проширување на крвните садови и подобрување на протокот на крв, олеснувајќи ја испораката на кислород и хранливи материи до работните мускули. Ова може да ја подобри издржливоста и капацитетот за вежбање.
 5. Подобрена употреба на маснотии: Додатоците на карнитин се поврзани со оптимизирање на метаболизмот на мастите и подобрување на перформансите на издржливоста со користење на складираните масти како извор на енергија за време на вежбањето.

Размислувања и предупредувања

Додека додатоците за издржливост можат да бидат корисни, важно е да се земат предвид следниве фактори:

 1. Индивидуални варијации: Ефективноста на додатоците за издржливост може да варира кај поединците врз основа на фактори како што се генетиката, протоколите за обука, исхраната и целокупниот начин на живот.
 2. Нутриционистичка основа: Додатоците за издржливост треба да ја надополнуваат добро заокружената диета која обезбедува соодветни макро- и микронутриенти. Тие не се замена за балансиран внес на исхрана, но може да се користат за поддршка на специфичните потреби за издржливост.
 3. Квалитет и безбедност: Изберете реномирани брендови кои се придржуваат до стандардите за квалитет и поминале низ тестирање од трета страна. Консултирајте се со здравствен работник или регистриран диететичар пред да внесете нови додатоци, особено ако имате основни здравствени состојби или земате лекови.

Завршни зборови

Додатоци за издржливост се корисни за оние луѓе кои веќе се занимаваат со некој вид спортска активност. Овие додатоци помагаат да се зајакне телото и да се подобрат атлетските перформанси. Бидејќи има многу додатоци за издржливост достапни на пазарот, затоа, се советува паметно да го изберете додатокот земајќи го предвид неговиот квалитет, цена и потрошувачка.

Додатоците за издржливост можат да бидат вредни алатки за подобрување на издржливоста, одложување на заморот и оптимизирање на перформансите за време на долги физички активности. Со комбинирање на соодветни додатоци со добро дизајнирана програма за тренинг и урамнотежена исхрана, спортистите и фитнес ентузијастите можат да го отклучат својот потенцијал за издржливост и да ги постигнат своите цели за изведба.

Ги препорачувам овие додатоци за издржливост

Споделете ја оваа страница