Додатоци за машка плодност

Неплодноста е се поголем проблем во светот. Машката неплодност во суштина се објаснува како ситуација кога мажот не успева да ја забремени својата партнерка најмалку 6 месеци.

Машката неплодност често зависи од „квалитетот“ на неговите сперматозоиди. Овие се или оштетени или не можат да направат здраво бебе. Ако е така, неплодноста би била најверојатното сценарио и може да се смета за медицински проблем.

Причини за машка неплодност

Прашањето е повеќе за плодноста отколку за самата причина за неплодност. Според Американското здружение за репродуктивна медицина, проблемите со машката плодност може да се класифицираат во следниве причини:

 1. Функционални – Овде мажот има доволно сперматозоиди, но нивната подвижност и плодност може да бидат засегнати.
 2. Заразни – Ако процесот на производство на сперма е нормален, но мажот има инфекции како инфекции на уринарниот или репродуктивниот тракт, тоа може да влијае на квалитетот и квантитетот на неговата сперма.
 3. Еколошки - Ова е местото каде што одредени околности и околности, како што се квалитетот на воздухот и водата, пушењето, консумирањето алкохол и хемиските агенси (т.е. зрачење), може да имаат негативно влијание врз квалитетот на спермата.

Прашањето за машката неплодност може дополнително да се разликува како примарна или секундарна неплодност.

 1. Примарна неплодност – Прашањето за примарна неплодност се однесува на самиот маж. Мажот или не произведува доволно сперматозоиди или има слаб квалитет на спермата.
 2. Секундарна неплодност – Прашањето за секундарна неплодност, сепак, вклучува некое надворешно влијание и обично е реверзибилно. Ова е местото каде што абнормалноста од женската страна е главната причина за неплодноста кај мажот.

Што треба да направите ако имате проблеми со производството на сперма?

Истражувачите сега дури препознаа дека има шанси за неплодност кај повеќе од 60% од паровите, што е причина за намалување на плодноста кај мажите. Затоа, за да се зголеми квалитетот на спермата кај мажите, станува неопходно да се консумираат додатоци за подобрување на плодноста кај мажите.

Постојат различни третмани кои можат да помогнат да се подобри плодноста кај мажите и да му помогнат на вашиот маж да произведе здрави сперматозоиди. Овие третмани се повеќе за третман на главниот проблем, каде што целта е да се зголеми производството на здрави сперматозоиди. Ова може да помогне во процесот на производство на сперма и да овозможи подобро зачнување.

Кои се додатоците за машка плодност?

Додатоци за машка плодност се лекови дизајнирани да го поддржат здравото создавање на сперматозоиди и да ја зголемат подвижноста и бројот на сперматозоиди.

Ако одлучите да земете додаток за плодност, вистинското време да започнете со третман е речиси три месеци пред активно да се обидувате да забремените.

Додатоци кои го зголемуваат производството на тестостерон

Постојат многу различни видови на додатоци кои работат на различни начини за подобрување на плодноста кај мажите. На пример, постојат додатоци на D-AA кои според истражувањата можат да го зголемат нивото на тестостерон, машкиот полов хормон кој игра клучна улога во машката плодност.

Кога мажот ќе достигне 30-50-ти, тој влегува во период од неговиот живот кога нивото на тестостерон почнува да се намалува. Ова намалување на нивото на тестостерон е делумно причината зошто сексуалниот нагон и перформансите на мажот се намалуваат на оваа возраст.

Дополнувањето со D-AA може да го промени ова природно намалување на нивото на тестостерон. Додатоците D-AA, исто така, можат да помогнат во зголемување на нивото на тестостерон во телото на мажот.

Додатоци на амино киселини

Додатоците на амино киселини исто така можат да бидат корисни за мажите бидејќи помагаат во протокот на крв за кој е познато дека ја подобрува плодноста кај мажите.

Утврдено е дека аминокиселината Таурин го подобрува производството на тестостерон; оваа амино киселина се користи за лекување на неколку причини за еректилна дисфункција. Покрај тоа, познато е дека витаминот Б12 ја подобрува способноста на телото да ја претвори аминокиселината триптофан во невротрансмитер Серотонин, кој е претходник на машкото либидо.

Покрај тоа, триптофанот исто така го стимулира ослободувањето на неколку хормони во ендокриниот систем кои помагаат во промовирање на сексуалната функција и производството на тестостерон.

Витамини за машка плодност

Познато е дека витамините Б3 и Б6 ја зголемуваат плодноста. Друг извештај сугерира дека „додатоците на витамин Ц“ може да помогнат во подобрувањето на плодноста кај мажите кои страдаат од оксидативен стрес. Земањето додатоци на витамин Д е уште еден начин за подобрување на нивото на тестостерон.

Како да изберете додатоци за машка плодност?

Има и разни други суплементи, но секогаш зависи од причината за неплодноста кој додаток мора да се земе. Исто така, треба да се забележи дека повеќето од додатоците едноставно делуваат како антиоксиданти. Идеален додаток за машка плодност е оној кој обезбедува целосен континуитет на хранливи материи, а истовремено е корисен во однос на количината, квалитетот и цената.

Утврдено е дека додатоците се добар избор поради неколку непобитни предности, како што се практичноста, достапноста без рецепти, оттука и неинвазивни и релативно економични. Многу од додатоците дури се базираат на природни хранливи материи што не предизвикуваат несакани ефекти.

Познато е дека суплементите се ефективни во рок од 4-5 месеци. Исто така, суплементите се исклучително корисни кога станува збор за зголемување на подвижноста и бројот на сперматозоиди.

Добрите страни на употребата на додатоци за машка плодност

 • Овие додатоци помагаат природно да се подобри плодноста кај мажите.
 • Тие се лесно достапни во медицинските продавници.

Недостатоци од употребата на додатоци за машка плодност

 • Претерувањето со такви додатоци може да предизвика несакани ефекти. На пример, антиоксидантот витамин Ц може да предизвика гастроинтестинални нарушувања како гасови, дијареа или стомачни тегоби.
 • Постојат шанси додатоците за плодност што ги внесувате да влијаат на другите лекови што ги консумирате. Може дури и да предизвика повеќе штета отколку добро.
 • За ваквите суплементи потребно е време да покажат резултати, затоа треба да се има малку трпение.

Други совети за подобрување на плодноста кај мажите

Друг одличен начин за подобрување на плодноста кај мажите е вежбањето. И вежбите со висок интензитет и кардиоваскуларните вежби можат да го подобрат квалитетот на спермата.

 1. За прво, обидете се да ја комбинирате вашата редовна вежба во теретана со некои вежби за сила. Ова ќе ја зајакне вашата кардиоваскуларна кондиција и ќе го зголеми протокот на крв во телото.
 2. Кога станува збор за кардиоваскуларни вежби, придржувајте се до стилот на слабо влијание, како на пример пешачење или возење велосипед наместо трчање. Ова ќе обезбеди да не ги напрегате зглобовите.

Останувајќи мотивирани

Иако обидот на сите овие совети за зајакнување на вашата плодност ќе ги зголеми шансите за зачнување, исто така треба да останете позитивни и да не се откажувате ако не успеете да забремените веднаш.

Заклучок

Секогаш мора да се има на ум дека 85% од паровите забременуваат природно во рок од 12 месеци. Значи, ќе треба да се обидувате 12 месеци за технички да се сметате за пар со проблеми со неплодност.

Секогаш бидете сигурни дека давате се од себе за да бидете фит, здрави и плодни. Иако суплементите можат да бидат начин да се помогне во вашата ситуација, секогаш ви е подобро без нив.

Секогаш фокусирајте се прво на подобрување на вашето општо здравје. Исто така, не ставајте се под психолошки притисок ако не можете да забремените. Неплодноста погодува многу мажи ширум светот.

Ги препорачувам овие додатоци за машка плодност

Споделете ја оваа страница

Еден одговор на „Додатоци за машка плодност

 1. CL

  Извонреден удел! Само што го препратив ова на пријател кој истражуваше малку за ова. И тој всушност ми нарача вечера поради фактот што ја открив за него... lol. Па дозволете ми да го преформулирам ова…. Ви благодариме за оброкот!! Но, да, затоа што поминавте малку време за да разговарате за машката плодност овде на вашата страница.