Додатоци за третман на дебелина

третман на дебелина

Дебелината е голем здравствен проблем во Соединетите Американски Држави и ширум светот. Се зголемува и кај децата и кај возрасните. Приближно една третина од Американците се дебели. Трошоците за здравствена заштита од дебелината се значителни. Ова вклучува земање додатоци за третман на дебелина, трошоци за операции за слабеење, лекови на рецепт, како и секундарни ефекти како смртни случаи и третман на болести предизвикани од дебелина.

Што е дебелина?

Дебелината е сложена состојба која погодува повеќе од една милијарда луѓе ширум светот. Се карактеризира со вишок телесни масти, кои можат да бидат предизвикани од наследноста, исхраната, возраста и физичката неактивност или од одредени лекови кои се издаваат без рецепт или лекови на рецепт.

Дебелината е исто така познат фактор на ризик за срцеви заболувања, мозочен удар, висок крвен притисок, висок холестерол, дијабетес, апнеја при спиење, болест на жолчното кесе, остеоартритис и одредени видови на рак.

Кога зборуваме за дебелина, обично мислиме на присуство на премногу маснотии во телото, што може да ве доведе во ризик за сериозни медицински проблеми. Луѓето со дебелина може да имаат тешко време да изгубат тежина, дури и кога напорно се трудат да го направат тоа.

Причини за дебелина

Причините за дебелината се сложени и варираат од личност до личност. Делумно, некои луѓе се генетски предиспонирани за дебелина, при што нивните телесни типови имаат поголема веројатност да складираат маснотии.

Општо земено, дебелината е предизвикана од нерамнотежа помеѓу потрошените и потрошените калории.

Повеќето луѓе со дебелина страдаат од вишок телесни масти. Прекумерната потрошувачка на калории и недостатокот на физичка активност се исто така фактори кои играат улога во зголемувањето на телесната тежина.

Дебелината е водечка причина за смрт и инвалидитет што може да се спречи во САД. Стапките на дебелина во светот се зголемуваат и се очекува да продолжат да се зголемуваат во наредните години (СЗО 2015).

Фактори на ризик за дебелина

Ризиците да станете дебели и последиците од дебели се исто толку различни како и луѓето кои се дебели. Факторите на ризик за дебелина може да се најдат во речиси секоја заедница, без оглед на вкупната стапка на дебелина. Важно е целосно да се разберат овие фактори на ризик за подобро да им се помогне на луѓето да спречат и да управуваат со прекумерната тежина и дебелината.

Најчести фактори на ризик за дебелина се: возраст, пол и генетика. Постарата возраст, полот, генетиката и повисокиот БМИ се сите главни фактори на ризик за дебелина. Женките имаат поголема веројатност да бидат дебели од мажјаците. Црните и шпанските мажи и жени имаат помала веројатност од белите мажи и жени да бидат дебели (ЦДЦ 2016).

Опции за третман на дебелина

Треба да сфатиме дека третманот на дебелината е комплексен потфат кој вклучува низа чекори, вклучувајќи образование, промена на однесувањето и физичка активност. Повеќето луѓе кои успешно губат тежина, го задржуваат тоа. Третманите за дебелина може да им помогнат на луѓето да изгубат тежина и да ја задржат.

Низа опции за губење на тежината вклучуваат додатоци за третман на дебелина, лекови на рецепт и хирургија.

Најчестиот третман за дебелината е диета и вежбање. Други третмани за дебелина вклучуваат апчиња за слабеење, баријатриска хирургија и операција на гастричен бајпас.

Операција за губење на тежината

Друга опција, операција за управување со тежината е најчеста кај луѓето со индекс на телесна маса (БМИ) поголем од 50 или оние кои не биле успешни во губењето на тежината преку диета и вежбање.

Операцијата за дебелина е една од најчестите и најопасните опции за лекување на дебелината.

Една од најчестите операции е гастричен бајпас. Ова е исто така познато како лапароскопски гастричен бајпас, со околу 135.000 операции извршени во САД во 2014 година (Попис на населението во САД 2015). Гастричниот бајпас е хируршка процедура за губење на тежината која може да го промени дигестивниот тракт на една личност за да ви помогне побрзо да изгубите тежина.

Друга вообичаена операција за губење на тежината е липосукција. Ова е хируршка процедура каде што се вметнува тенка цевка преку засеци во кожата за да се отстрани вишокот маснотии. Липосукцијата често се изведува под општа анестезија и бара пациентите да останат преку ноќ во болница.

За време на оваа постапка, тенки слоеви на маснотии се отстрануваат од различни области на вашето тело. Најчестите области за липосукција се бутовите, грбот, рацете и стомакот. Постојат многу различни видови на липосукција. Вашиот хирург ќе одлучи што е најдобро за вас врз основа на неколку фактори, вклучувајќи ги вашите преференции, вашата здравствена состојба и колку од вашите маснотии сакате да отстраните.

Лекови за губење на тежината на рецепт

Лековите за губење на тежината на рецепт се исто така опција за некои луѓе со дебелина кои не успеале да постигнат значително губење на тежината преку диета и вежбање.

Повеќето лекови за губење на тежината се сметаат за додаток на диетата и вежбањето.

Лековите за губење на тежината на рецепт често се користат заедно со здрава исхрана и редовна физичка активност.

Додатоци за третман на дебелина: согорувачи на маснотии

Друга опција за некои луѓе со дебелина е согорувањето на мастите. Согорувачите на маснотии се вид на додаток во исхраната без рецепт кој е дизајниран да им помогне на луѓето да изгубат тежина преку претворање на вишокот телесни масти во енергија.

Некои согорувачи на маснотии содржат активни состојки за кои е докажано дека им помагаат на луѓето да ослабат со зголемување на количината на калории што се согоруваат за време на вежбањето.

Употребата на согорувачи на маснотии не се препорачува како долгорочен третман за слабеење.

Додатоци за третман на дебелина: потиснувачи на апетит

Потиснувачот на апетит е лек или додаток кој го потиснува или намалува апетитот. Потиснувачите на апетит делуваат на намалување на желбата за јадење и на тој начин го намалуваат бројот на калории што луѓето ги консумираат.

Луѓето обично губат тежина кога користат средства за потиснување на апетитот.

Важно е да се напомене дека средствата за потиснување на апетитот се само дел од здравата исхрана и програма за вежбање. Тие не се замена за избор на здрав начин на живот.

Додатоци за третман на дебелина: засилувачи на метаболизмот

Друга опција за некои луѓе со дебелина е засилувач на метаболизмот. Засилувачите на метаболизмот се додатоци во исхраната кои се дизајнирани да ја зголемат основната стапка на метаболизмот на телото (количината на калории што телото согорува кога е во мирување).

Употребата на засилувач на метаболизмот не е замена за избор на здрав начин на живот.

Важно е да се напомене дека употребата на засилувач на метаболизмот може да биде поврзана со зголемување на ризикот од несакани несакани ефекти.

Додатоци за третман на дебелина: Додатоци со влакна

Додатоци базирани на влакна се оние кои содржат диетални влакна. Влакната се вид на јаглени хидрати кои не можат целосно да се разложат од тенкото црево.

Растителните влакна помагаат да бидете сити и редовни, што може да ви помогне да избегнете прејадување, а со тоа и да изгубите тежина, со тоа што ќе го отежни истото да јадете.

Додатоците со влакна се составени од јаглени хидрати, витамини, минерали и други хранливи материи и може да помогнат во одржувањето на здрави дигестивни системи, подобрување на дигестивното здравје и намалување на нивото на холестерол. Помага и за намалување на крвниот притисок и ризикот од срцеви заболувања со тоа што го олеснува варењето на храната.

Ги препорачувам овие додатоци за третман на дебелина

Споделете ја оваа страница

Еден одговор на „Додатоци за третман на дебелина

  1. З.К

    Интригантна дискусија дефинитивно вреди да се коментира. Верувам дека треба да пишувате повеќе за опциите за третман на дебелината, можеби тоа не е табу работа, но генерално луѓето не зборуваат за овие прашања. Многу благодарам!!